Wil je kennismaken? Heb je een vraag of een voorstel voor samenwerking?
Neem contact via het onderstaande formulier of bel: 06-40487718.


Doe de haiku

Doe de haiku
March 22, 2020 Judith Wagensveld
wat een mooie stok
die vraagt om mijn houtsnijmes
ik snijd hem scherp
Rembrandt
Zoals alle kinderen in Nederland zijn ook de mijne thuis, met een rooster voor schoolwerk en allerlei lesboeken en digitale leermiddelen. Daar werken we ons met moed, beleid en trouw doorheen. Vervolgens vullen we de lessen aan met creatieve, groene en sportieve activiteiten. Zo komen we die lange dagen aardig door. In de afgelopen week hebben we haiku’s geschreven. In deze blog lees je wat haiku’s zijn, hoe je ze schrijft en een paar van onze gedichten.
eindelijk lente
net op tijd want ik werk op
zonne-energie
– Jonathan

Natuurhaiku’s

De korte dichtvorm haiku is afkomstig uit Japan. De haiku is een gedicht van 17 lettergrepen, in drie regels van vijf, zeven en vijf lettergrepen. Een haiku gaat vaak over de natuur en de seizoenen. De dichter verwondert zich over wat er om hem heen gebeurt. Hij zet zijn zintuigen op scherp en neemt nauwkeurig waar wat hij hoort, ziet, ruikt en voelt. Het gedicht geeft vervolgens de zintuiglijke ervaring van de dichter weer. Het is bijna een verslaggeving: beeldspraak of een eigen mening komt in een haiku over het algemeen niet voor. (Maar, vrijheid-blijheid, in de afgelopen week hebben wij over van alles en nog wat gehaikud, zonder daar heel streng in te zijn.) Een haiku rijmt niet, maar door herhaling van klinkers of medeklinkers is er wel ritme of klank in de tekst.
één plus één is vijf
en twee plus twee is zeven
haiku-rekenen

Een haiku schrijven

Om een haiku te schrijven heb je een ‘haiku-moment’ nodig: een moment van verwondering. Een moment waarop je ineens opmerkt hoe de lente ruikt, hoe de winter knispert of de zomer zindert. Steek voor je gaat schrijven eerst je neus buiten de deur. Momenteel doe je dat natuurlijk op je balkon, in je eigen achtertuin of op een rustig moment tijdens een voorzichtige wandeling in het park. Kijk, luister en ruik goed om je heen. Sluit vervolgens je ogen en ervaar opnieuw je omgeving. Wat hoor je en hoe ruikt het als je je ogen dicht hebt? Wat is er anders wanneer je ogen open zijn? Schrijf op wat je zintuigen hebben ervaren en wat je is opgevallen. Welke gedachten kwam er in je op? Vat je aantekeningen samen in drie korte zinnen, van vijf, zeven en vijf lettergrepen. Probeer met klinkers en medeklinkers klank en ritme in je tekst te brengen.
de koperwiek hopst
over het dauwbedekt gras
brrrrr, natte pootjes
Extra leuk was het natuurlijk toen we in de loop van de week het artikel in Trouw lazen over Kees van Kooten, die een bundel van 575 Haikoots heeft geschreven.
Volop inspiratie. Schrijf je ook een haiku?