Fabeltjes

Samen met Annelies Goedhart werk ik al ruim een jaar aan een boek over creatief schrijven en boeken vormgeven. Heel veel dicht- en tekstvormen en telkens een andere manier om daar met beeld, grafisch ontwerp en bind- of vouwtechniek vorm aan te geven. Aanvankelijk wilden we vooral putten uit onze ervaring en resultaten van 15 jaar lesgeven, maar het bleek te leuk en inspirerend om ook zelf met de vormgeving aan de slag te gaan.

Een van de tekstvormen in het boek is de fabel, een dierverhaal met een morele boodschap, waarin dieren menselijke eigenschappen hebben en ons als lezers een spiegel voorhouden.
Ik schreef er ooit één over een Liegbeest, dat veel moeite moet doen om een geheim te bewaren.

‘Mag ik je een geheim vertellen, Liegbeest?’ vroeg de Geluksvogel.
‘Natuurlijk’, zei het Liegbeest.
‘Zal je het aan niemand doorvertellen?’
Het Liegbeest keek de Geluksvogel vol vertrouwen aan.

De Geluksvogel vertelde een groot geheim, vol geheimenissen, gebeurtenissen met plotselinge geluiden en lichtstralen om een hoekje… Het was een zwaar geheim, bijna te zwaar om te dragen. Toen het Liegbeest het wist, deed zijn hoofd raar als hij het bewoog.

Het Liegbeest had nog nooit een geheim bewaard.

 

Laatst maakte ik er oa. deze illustraties bij.

 

Het Liegbeest klopte aan bij de Angsthaas. De Angsthaas keek door een gaatje in de deur. ‘Wie is daar?’ klonk het benauwd. ‘Ik ben het maar,’ zei het Liegbeest. ‘Wat is het wachtwoord?’ vroeg de Angsthaas. Het Liegbeest trok zijn wenkbrauwen op. ‘Ik heb een geheim,’ zei hij toen.

 

Onrustig ging het Liegbeest aan de waterkant zitten. Met gespetter en gebruis kwam de Muggenzifter met zijn kop boven water. ‘Zo Liegbeest,’ proestte hij. ‘Wat brengt jou hier?’

 

Het Liegbeest liep verder, langs de tuin van het Gezelligheidsdier. ‘Goh, gezellig zeg!’ riep het Gezelligheidsdier uit. ‘Dus je komt gezellig langs?

 

De tekeningen zijn geïnspireerd door Sarah Nelson, van wie ik een workshop volgde op Skillshare. Sarah combineert fineliner met markers, ik voegde daar aquarel aan toe voor meer aardse gedekte tinten. Nu nog de tekst en illustraties samenbrengen in een vouw- of bindmodel, zodat een (mini)boek ontstaat. Hoe we dat doen, volgt later.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.