Verhalenvertelspel in de klas – DIY

Een verhalenvertelspel is een eenvoudig groepsspel dat zorgt voor taalplezier, creativiteit en verbinding. Er zijn diverse vertelspellen te koop, maar je kunt het ook heel goed zelf maken, thuis of in de klas. Een verhalenvertelspel bestaat uit een set kaarten die je gebruikt om een gezamenlijk verhaal te verzinnen en te vertellen. Op de basisschool is het spel geschikt voor kinderen van groep 3 t/m 8. Doordat de kinderen de woorden kiezen die ze op de kaarten schrijven en het verhaal vertellen, bepalen zij zelf het niveau van het spel.

Benodigdheden:

  • schoolbord
  • kleine kartonnen kaartjes (bijv. A7 formaat / 7,5x10cm)
  • schrijf- en tekengerei

Het spel maken

Maak gezamenlijk een woordweb rond een vertelthema, bijvoorbeeld sprookjes, fabels, avonturen, reisverhalen of schoolverhalen. Verzamel zoveel mogelijk woorden.

Verdeel de woorden over de kinderen. Elk kind schrijft zijn woorden op verschillende kleine kaarten en maakt er tekeningen bij. Maak van alle kaarten een dikke stapel.

Tip voor de bovenbouw: verdeel de kinderen in groepen en laat ze per groep een woordsoort voorbereiden, passend bij het thema. Bijvoorbeeld:

  • personen (de soldaat, de kapitein, de dame)
  • voorwerpen (de sleutel, het hek, de koffer)
  • dieren (de wolf, de vleermuis, de kat)
  • emoties (boos, verongelijkt, uitgelaten)
  • bijvoeglijk naamwoord of bijzonderheid (rood, glimmend, stekelig)
  • plaats (bij het meer, in het bos, onder een steen)
  • werkwoord (lopen, rennen, huilen, smeken, lachen)

Het spel spelen

De kinderen zitten in een kring en bedenken en vertellen gezamenlijk een verhaal aan de hand van de kaarten. Wie wil vertellen trekt een kaart uit de stapel. Het woord en de afbeelding op de kaart geven telkens aan waar het verhaal heen gaat. De verteller gebruikt zijn fantasie en vertelkracht om de kaart een plek te geven in het gezamenlijke verhaal.

Wanneer de verteller is uitverteld, gaat een volgende verder door opnieuw een kaart te trekken en aan te sluiten op het verhaal. Het verhaal is afgelopen wanneer er een logisch einde ontstaat, of wanneer de tijd op raakt.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.