De wereld is vol dwaasheid

Afgelopen zondag, 26 maart, gaf ik de tweede maandelijkse workshop Zines maken rondom Erasmus in de Centrale Bibliotheek Rotterdam – aansluitend bij de Erasmus Experience die op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek doorlopend te bezoeken is. (Een verslag van de eerste zine vind je hier.)

In deze tweede workshop lieten we ons inspireren door de Lof der Zotheid, het meest bekende boek van Erasmus, dat hij schreef in 1509. Het boek gaat enerzijds over hoe belangrijk dwaasheid is in het leven, want als alles en iedereen serieus zou zijn was het leven ondraaglijk. Anderzijds laat het zien dat we als mensen al behoorlijk dwaas zijn: we proberen iets van het leven te maken, maar veel dingen die we doen, denken en willen zijn eigenlijk best gek.

In de workshop hebben we kort nagedacht over de dwaasheid van de mensen en het leven. Vervolgens hebben we dwaze portretten gemaakt in collagetechniek. Ook daarbij was Erasmus de inspiratiebron: hij gaf in de Lof der Zotheid immers de zotheid een gezicht en liet Vrouwe Zotheid zelf aan het woord om de dwaasheid van mensen te benoemen, te bekritiseren en te eren.

De tweede Erasmus zine is een boekje vol dwaze koppen geworden:

De volgende Erasmus zine maken we op 30 april om 14:00u in de Centrale Bibliotheek Rotterdam, tweede verdieping. Wees welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.