Heel de wereld je vaderland

Stemmen doen we vandaag alleen voor onze eigen regering, maar volgens Erasmus was ‘heel de wereld je vaderland’. Wat we doen en laten, waar we voor kiezen, houdt niet op bij onze landsgrenzen. We zijn wereldburgers geworden, met de aarde als vaderland.

De tekst “Heel de wereld is je vaderland” is een van de adagia van Erasmus. Gedurende zijn leven las Erasmus Griekse en Latijns teksten uit de Oudheid, waaruit hij spreekwoorden verzamelde. Die verzamelingen, bestaande uit uiteindelijk meer dan 1400 spreekwoorden, publiceerde hij onder de titel ‘Adagia’.

Dit voorjaar maak ik samen met jonge bezoekers van de Centrale Bibliotheek Rotterdam (en hun ouders) één keer per maand een Erasmus-zine. Een zine is een klein boekje, een soort mini-magazine, waarin je op eenvoudige wijze je ideeën deelt. We maken de zines in korte workshops op de zondagmiddag, waarin we op speelse wijze de verbinding zoeken met Erasmus en met de onderwerpen die hij belangrijk vond. Vervolgens geven we onze gedachten weer in tekst en beeld in de zines, die eenvoudig per kopieerapparaat te reproduceren zijn en daardoor te presenteren aan andere bibliotheekbezoekers. De activiteit sluit aan bij de Erasmus Experience, die op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek doorlopend te bezoeken is. Zie ook: www.erasmushoudjescherp.nl.

De eerste zine maakten we op zondag 25 februari en had als inspiratiebron de Adagia van Erasmus. Pret met spreekwoorden, altijd leuk. Nu is ‘adagia’ het meervoud van ‘adagium’, wat meer nog de betekenis heeft van een levensmotto of wijsgerige spreuk. De opdracht aan de deelnemers was dan ook om een spreekwoord te bedenken dat goed past bij hoe zij in het leven staan, als een soort motto.
Om de ‘spreekwoordspieren’ wat op te warmen speelden we eerst het spreekwoordenspel:

Toen de deelnemers wisten welk spreekwoord ze wilden weergeven in de zine, hebben ze kort geoefend met handlettering om hun spreekwoord mooi weer te geven. Deze populaire, ambachtelijke manier van vormgeven van quotes past immers goed bij de adagia en spreekwoorden. En na een uurtje workshoppen was de eerste Erasmus-zine een feit.

 

De volgende Erasmus-zine maken we op 26 maart om 14:00u in de Centrale Bibliotheek Rotterdam, tweede verdieping. Wees welkom!

Ook de spreekwoordspieren trainen? Of je verdiepen in de Adagia van Erasmus?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.