Erasmus-blog (4) – (A)sociaal gedrag

In de weken voorafgaand aan de opening van de Erasmus Experience werkte ik met de Vossengroep (plusklas) van basisschool Het Landje aan een Erasmus-blog, waarbij we in de huid kropen van een jonge Erasmus die nadenkt over het leven en de wereld in onze tijd. In deze aflevering een post over (a)sociaal gedrag, door Cas en Lenno.

Goedendag beste lezers,

Je gelooft vast niet wat ik aan mijn schoen heb zitten. Hondenpoep! Het lag op de stoep en ik ben erin gestapt. Ik vind het asociaal gedrag als honden poepen en hun baasje het niet opruimt. Het stinkt, je kan er in stappen en het is niet fijn voor spelende kinderen.
Poep op de stoep is niet het enige asociale gedrag waar ik me aan stoor. Ik vind het zo erg als mensen met open mond eten. Je kan dan recht in hun mond kijken, daar moeten we iets aan doen! Om te beginnen moeten ouders hun kinderen leren met hun mond dicht te eten. Ook mensen die tegen het verkeer in fietsen vind ik asociaal, want dat is tegen de regels. En inhalen op een tweerichtingsweg is asociaal, want dan kan er een ongeluk gebeuren.

Soms vraag ik me af of er op de wereld nog sociale mensen bestaan. En of de wereld nog sociaal zal worden. Als baby word je als een sociaal mens geboren. Het zou fijn zijn als je ook je hele leven een sociaal mens kunt blijven, maar meestal kun je daar naar fluiten. Natuurlijk betekent sociaal zijn meer dan je aan de regels houden. Als iemand lekkers uitdeelt aan al zijn of haar vrienden is dat oneerlijk voor anderen. Misschien doe je dat zelf ook wel eens. En wie zijn er dan verdrietig? Natuurlijk de overgebleven kinderen of volwassenen. Als je iets aan anderen gunt, willen zij jou ook wel iets gunnen en zo maak je vrienden.

Het is belangrijk om aardig te zijn voor elkaar want daarmee bereik je meer. Je doet ook liever iets voor iemand die het aardig vraagt dan voor iemand die het niet aardig vraagt. Voor iemand die aardig is doe je ook graag iets zonder dat hij of zij er om vraagt. Dat betekent dat je aardig en respectvol met elkaar om gaat.

Beste lezers, stel je voor dat iedereen netjes eet! Dat zou veel fijner zijn voor andere mensen. Als iedereen in het verkeer zich aan de regels houdt, dan zouden er veel minder ongelukken of misschien wel geen ongelukken gebeuren. Als je elkaar iets gunt ben je aardig voor mensen en dan vinden zij jou misschien ook aardig en dan ben je erg geliefd. Als iedereen zo doet, worden we allemaal geliefd en allemaal betere mensen. En met betere mensen hebben we een betere wereld. Ik hoop dat het mogelijk is want het is belangrijk om in een fijne wereld te wonen.

Groet naar iedereen,
Erasmus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.